top of page

SELEKCIJA - modra etiketa

Vina so selekcionirana, zorjena, kompleksna, intenzivna in polnejšega okusa. V teh vinih se jasno odražata podnebje in terroir Brd.

 

Bela vina zorijo eno leto v leseni posodi, eno leto posodi iz nerjavnega jekla in pol leta v steklenici, preden jih damo na trg. Rdeča vina zorijo eno leto v posodi iz nerjavnega jekla in 2 leti v leseni posodi. Vino, ki ga napolnimo v steklenico z modro etiketo, pridelamo le iz grozdja, ki je raslo na posebej izbranih legah starejših vinogradov, saj so ti odpornejši na vremenske razmere. ​​

Trte, ki dajejo grozdje za »Selekcijo« so zelo neobremenjene s pridelkom, še manj kot pri »Klasiki«. Nižji donosi grozdja po trti nam omogočajo tudi večji potencial staranja vina, kar posledično pomeni, da je vino precej kompleksnejše in z višjimi ekstrakti. Fermentacija poteka v lesenih sodih (225-228L). Za leseno posodo uporabljamo izključno francoski hrast. Odstotek zorenja vina v novem lesu je odvisen od sorte vina in se giblje med 10 % do 40 %.

 

Bela vina: rebula, sivi pinot, chardonnay in raptor (zvrst / cuvée)

Rdeča vina: cabernet sauvignon, cabernet franc

zlati-grb.png
zlati-grb.png

BELA VINA - vinifikacija

• stiskamo cele grozde brez repkanja (pecljanja)

• mošt rahlo oksidiramo

• razsluzevanje je statično in poteka od 1-3 dni (odvisno od sorte)

• alkoholna fermentacija se začne pri nižjih stopinjah (17°C) v posodi iz nerjavnega jekla, nato po dveh tretjinah fermentacije sledi pretok v leseno posodo, kjer se fermentacija tudi zaključi

• biološki razkis ni nujen, ampak je odvisen od letnika in je brez prisile

• vina ne ločimo od usedline

• zorjenje poteka 11 mesecev; droži mešamo po potrebi: na začetku več (vsak dan), po enem mesecu samo še 1x na dva tedna

• po 11 mesecih vino pretočimo v posodo iz nerjavnega jekla brez usedline, kjer zori še eno leto

• vino stekleničimo približno 24 mesecev od začetka trgatve

RDEČA VINA - vinifikacija

Vinifikacija je podobna kot pri klasičnih rdečih, a z razliko, da po končani fermentaciji vino pretočimo v leseno posodo.

-       10-40 % novega lesa

-       zorjeno 2 leti v leseni posodi in slabo leto v posodi iz nerjavnega jekla

-       stekleničenje in zorenje v steklenici vsaj pol leta

bottom of page