SELEKCIJA - modra etiketa
Vina so selekcionirana, zorjena, kompleksna, intenzivna in polnejšega okusa. V teh vinih se jasno odražata podnebje in terroir Brd.
Bela vina zorijo eno leto v leseni posodi, eno leto posodi iz nerjavnega jekla in pol leta v steklenici, preden jih damo na trg. Rdeča vina zorijo eno leto v posodi iz nerjavnega jekla in 2 leti v leseni posodi. Vino, ki ga napolnimo v steklenico z modro etiketo, pridelamo le iz grozdja, ki je raslo na posebej izbranih legah starejših vinogradov, saj so ti odpornejši na vremenske razmere.
Trte, ki dajejo grozdje za »Selekcijo« so zelo neobremenjene s pridelkom, še manj kot pri »Klasiki«. Nižji donosi grozdja po trti nam omogočajo tudi večji potencial staranja vina, kar posledično pomeni, da je vino precej kompleksnejše in z višjimi ekstrakti. Fermentacija poteka v lesenih sodih (225-228L). Za leseno posodo uporabljamo izključno francoski hrast. Odstotek zorenja vina v novem lesu je odvisen od sorte vina in se giblje med 10 % do 40 %.
Bela vina: rebula, sivi pinot, chardonnay in raptor (zvrst / cuvée)
Rdeča vina: cabernet sauvignon, cabernet franc


BELA VINA - vinifikacija
• stiskamo cele grozde brez repkanja (pecljanja)
• mošt rahlo oksidiramo
• razsluzevanje je statično in poteka od 1-3 dni (odvisno od sorte)
• alkoholna fermentacija se začne pri nižjih stopinjah (17°C) v posodi iz nerjavnega jekla, nato po dveh tretjinah fermentacije sledi pretok v leseno posodo, kjer se fermentacija tudi zaključi
• biološki razkis ni nujen, ampak je odvisen od letnika in je brez prisile
• vina ne ločimo od usedline
• zorjenje poteka 11 mesecev; droži mešamo po potrebi: na začetku več (vsak dan), po enem mesecu samo še 1x na dva tedna
• po 11 mesecih vino pretočimo v posodo iz nerjavnega jekla brez usedline, kjer zori še eno leto
• vino stekleničimo približno 24 mesecev od začetka trgatve
RDEČA VINA - vinifikacija
Vinifikacija je podobna kot pri klasičnih rdečih, a z razliko, da po končani fermentaciji vino pretočimo v leseno posodo.
- 10-40 % novega lesa
- zorjeno 2 leti v leseni posodi in slabo leto v posodi iz nerjavnega jekla
- stekleničenje in zorenje v steklenici vsaj pol leta